Apputvikling – Vedlikehold av apps

Vedlikehold av app

Vi har i de tidligere innleggene  «Hva koster det å få laget en app?» og «Hva skal til for å lage en app?» skrevet en del om hva du bør tenke på før du velger å sette i gang med apputviklingen. Forhåpentligvis kan det hjelpe deg i gang med prosessen med å få en app ut. Det er imidlertid verdt å merke seg at:

 Du kan ikke lene deg fornøyd tilbake når appen din er i App Store og Google Play!

Utover de åpenbare grunnene til å oppdatere appen (fjerne bugs og forbedre appen) er det nemlig mange forhold som gjør at vedlikehold og oppfølging av apps er like viktig som eksempelvis vedlikehold av hus og bil:

 • Det kommer nye versjoner av operativsystem ofte og jevnlig for både iOS og Android (og for Windows phone også) – noen av disse framtvinger en app-oppdatering
 • Det kommer nye mobile enheter på markedet, med bedre skjermer, bedre ytelse, andre skjermoppløsninger, osv
 • De ulike app-markedsplassene krever årlig at ulike sertifikater og lisenser oppdateres for at appen skal forbli tilgjengelig
 • Måten apps brukes på endrer seg. Et grensesnitt som var best practice for tre år siden, fungerer antagelig ikke i dag.

Alt dette gjør at en app må tilpasses og justeres jevnlig.

Oppdateringsfrekvens for apps

For å gi litt bakgrunnsinformasjon om hyppigheten for oppdateringer i appbransjen:

Industrilederne kom med en oppdatering hver 55. dag i 2015. Mens de som ikke gjorde så godt lå snittet på en oppdatering hver 205. dag. Dette forteller hva som kreves for å hevde seg i appmarkedet i dag:

 • Det er viktig å komme ut med oppdateringer ofte
 • Terskelen for å legge ut en oppdatering eller bugfix er lav

Så hva må du regne med av utgifter til vedlikehold?

Et fornuftig anslag for hva du bør budsjettere med er 15-20% av utviklingskostnaden i årlig vedlikeholdskostnad for en app. Dette regnes som en slags bransjestandard, men det vil være store variasjoner – avhengig av type app.

Har du en app som kostet 800.000 å utvikle vil du altså måtte regne med 120-150.000 i årlige vedlikeholdskostnader.

Ikke glem driftskostnadene!

I tillegg til vedlikehold av appen, er det verdt å tenke kostnadene for serverdrift. 99% av alle apps kjører på en server, som må driftes, tas backup av, og sikkerhetspatches. I tillegg til dette kommer linjeleie. Dette må også med i regnestykket.

 

Vedlikehold- og driftskostnadene kan virke høye for en som ikke har erfaring med apputvikling, men det er viktig å ha et realistisk forhold til disse kostnadene!

 

WiMeet lanserer sosial app – utviklet av Empatix!

WiMeet

WiMeet er en ny app for å møte venner og nye bekjentskaper

Empatix har utviklet appen i samarbeid med gutta i WiMeet AS. Vi har hatt gleden av å være med hele veien, fra konsept til lansering. Vi har jobbet på den måten vi tror skaper et best sluttresultat – der vi er med som rådgivere og sparringpartnere i startfasen. I tillegg er Empatix designere og utviklere av sluttproduktet. WiMeet har vært realister underveis, og fulgt mange av rådene vi har gitt i vårt tidligere innlegg: Hva skal egentlig til for å lage en app

Avansert app

I utviklingen av WiMeet-appen har det vært mange spennende utfordringer, som f.eks:

 • Vise de nærmeste appbrukerne og møtestedene – basert på geolokasjon og preferanser
 • Samordne kalendere for en gruppe venner og vise grafisk når flest er tilgjengelige
 • Integrasjoner mot både FaceBook (venner og brukerinformasjon) og Google (møtesteder)

Enkel i bruk

Tross avansert funksjonalitet er appen enkel i bruk:

 • Velg først hvem du vil møte i enten listen over eksisterende venner eller WiMeet-brukere i nærheten
 • Velg deretter tema, sted, og tid – og du er ferdig!
  Appen sender ut invitasjoner og holder rede på hvem som kommer.

Kjent konsept – ny vri

Konseptet virker kanskje kjent fra andre apper, men det er noen viktige forskjeller i forhold til andre sosiale apper. Appen baserer seg nemlig på at brukerne skal møtes fysisk, og ikke chatte i appen.
Lange brukerprofiler med mye tekst finner du heller ikke i WiMeet-appen. Her får brukerne kun 5 bilder og 3 ikoner å beskrive seg selv med. Tanken bak er at et faktisk møte er langt mer verdifullt enn overflatisk chatting.

Vi vil bare at folk skal komme seg ut.

– Manav Rihel Kumar, WiMeet AS

Inviter venner

Funksjonen som kanskje vil bli mest brukt er muligheten til å invitere dine Facebook-venner til å treffes på et av møtestedene som ligger i appen. (Her ligger også mye av forretningskonseptet til WiMeet: restauranter, barer og lignende kan kjøpe seg en bedre profilering i appen, slik at disse tiltrekker seg flere av WiMeet-brukerne.)

Appen er selvfølgelig utviklet både til Android og iOS, og er en spennende tilvekst i både App Store og Google Play. Vi ser fram til å videreutvikle appen og konseptet sammen med WiMeet!

Inntil da…

Last den ned og prøv den ut selv!

WiMeet i app store app_google
….og som WiMeet sier selv:

Go. Meet.

Apputvikling – Hva skal til for å lage en app?

Lage app

Som nevnt i innlegget «Hva koster det å få laget en app?» mottar vi i Empatix en del forespørsler fra bedrifter og privatpersoner som har en idè, og ønsker å få laget en app. Nest etter spørsmålet om pris, er spørsmålet «Hva skal til for å lage en app?», det vi får oftest.

Så hvis du lurer på hva du bør tenke på for å omsette appideen din til en virkelig app, har vi lyst til å hjelpe deg litt i gang!

Uten at vi vil knekke motivasjonen din i oppstartsfasen, er det nemlig en hel del aspekter du bør ha tenkt gjennom:

1. Hovedfunksjonalitet

Hva skal appen faktisk gjøre? Dette er sannsynligvis den delen du har best kontroll på, men ikke nøy deg med en setning om hva ideen og konseptet går ut på. Skriv det ned, og fortell hva som gjør din app unik og hvilken verdi den gir for brukerne. Vi opplever noen ganger at de som kontakter oss har problemer allerede med dette punktet, og ikke vil fortelle oss konseptet i frykt for at ideen blir rappet. For å rydde unna den misforståelsen med en gang:

Nei, vi stjeler ikke ideen din og lager appen selv!

 • For det første vil det være uprofesjonelt og direkte uetisk.
 • For det andre er vi konsulenter som jobber på timebasis for andre. Vi driver ikke med salg av software eller apper.
 • For det tredje er ikke en appide verdt så mye i seg selv. Dette er kanskje en smertefull innsikt, men det finnes over 3 millioner apper i App Store og Google Play per september 2015 – og ditt geniale konsept vil dessverre ikke automatisk overstråle alle disse appene. Det er din gjennomføringsevne, markedsføring, kapital og ditt harde arbeid som er avgjørende for om din app blir en suksess eller ikke.

Så ikke hold ideen for deg selv. Tvert i mot, vil vi oppfordre deg til å dele ideen din med så mange som mulig. Få innspill fra venner og fagfolk (gjerne oss!) – og raffiner konseptet.

PS: Hvis konseptet er «Det er litt som FaceBook/Instagram, men for XXX….», anbefaler vi å gå tilbake til tegnebrettet. Både vi og andre utviklere møter denne ofte. Problemet med et slikt konsept er at FaceBook og Instagram allerede finnes, og at disse har investert hundretalls millioner av dollar i utvikling. Hvis du ikke har tilsvarende budsjett, er det vanskelig å lage noe tilsvarende.

2. Finansiering

Det er en del kostnader ved å utvikle en app, og du bør ha tenkt gjennom finansieringen av både utvikling og markedsføring av appen. Hvis du ikke sitter med tilgjengelige midler, finnes det enkelte støtteordninger for innovasjon. Dette er verdt å sjekke f.eks:
Innovasjon Norges side om apputvikling.
Uten støtte eller egen startkapital, gjelder det å skaffe seg investorer. Og for å rydde misforståelse nummer 2 unna veien:

Nei, vi utvikler ikke ikke appen for deg mot en eierandel, eller prosent av et eventuelt framtidig overskudd.

Det ville vært uryddig, og satt oss i en uheldig dobbeltrolle.

Les for øvrig om våre erfaringer med prising i innlegget «Hva koster det å få laget en app?».

3. Forretningsmodell

Kanskje selvsagt, men tenk gjennom hvordan du kan tjene penger på appen! Hvis det ikke er en app som er ment som ren markedsføring av en bedrift, arrangement, e.l., ønsker du sannsynligvis en økonomisk gevinst av den.
Vurder om det er en app folk er villig til å betale for å kjøpe eller bruke, om det skal være mulig med kjøp i appen, eller om det er andre mulige inntektskilder. En vag ide om å selge annonseplass, vil neppe bringe deg langt…
En god forretningsmodell bør også si noe om pris, målgrupper, konkurrenter.

Innovasjon Norge har en beskrivelse av hvordan en slik forretningsmodell kan utformes her.

4. Grensesnitt

Har du konseptet og forretningsmodellen på plass, vil vi gjerne gjerne vite hvordan du tenker deg flyten i appen. Hvilke skjermbilder bør brukeren møte, og hvordan tenker du at disse skal se ut. Lage noen enkle skisser som dette:

Enkel skisse

Du behøver som du ser ikke være en talentfull designer, men gi oss et hint om hva du tenker! Det er svært verdifullt, og sparer masse tid (og penger) i oppstartsfasen.

5. Markedsføring

En av de vanligste fellene å gå i, er å glemme kostnadene ved å markedsføre appen. Dette er faktisk den viktigste delen av jobben, og som regel den største kostnaden. Regn altså med å bruke mer penger på markedsføring enn på utviklingen!
Hvordan markedsfører man så en app? Det er et tema som fortjener et eget innlegg, men noen stikkord er: eget nettsted, sosiale medier, Google Adwords, bloggere, anmeldelser, søkemotoroptimalisering, osv. Lista er lang.

6. Vedlikehold

I vårt innlegg om prising, sammenlignet vi en app med en bil. Denne sammenligningen har faktisk også noe for seg når det gjelder vedlikehold. I likhet med biler, trenger også appene et vedlikeholdsprogram. Den må oppdateres, tilpasses nye operativsystem, nye mobiltelefonmodeller, osv. I tillegg ønsker du antagelig å legge til ny funksjonalitet etterhvert. Vår erfaring er at:

En app aldri blir ferdig. Man bare slutter å videreutvikle den…

Dette oppsummerer de momentene du i det minste bør tenke gjennom før du setter i gang med apputviklingen. Lista er ikke utfyllende – det er mange hensyn å ta. Men dette kan være en grei sjekkliste for deg før du kontakter en apputvikler. Så når du har gjort tanker om alle punktene her:

 

Dette innlegget er basert på henvendelser vi har fått fra privatpersoner og bedrifter som ønsker å få laget en app. Den er også inspirert av artikkelen «So you want to build an App..», der apputvikleren Keith Casey i litt krasse ordelag deler sine erfaringer.

Apputvikling – Hvor mye koster det å få laget en app?

Hvor mye koster det å få laget en app?

Vi leser fra tid til annen om de som har skutt gullfuglen i form av å lage en app som har tatt av i App Store og Google Play. For eksempel Wordfeud og Illuminati. Folkene bak har blitt millionærer nærmest over dagen, og kan leve et liv uten økonomiske bekymringer.

Etter at vi i Empatix AS har levert apper til PostNord, Jernbaneverket, Pindena og den kommende appen til WiMeet, tar mange kontakt med oss med følgende henvendelse:

«Jeg har en kjempepegod ide til en app, men klarer ikke lage den selv. Hvor mye koster det å få laget en app?»

Vi har fundert en del på hva som er et godt svar til dette, og kommet fram til at svaret er:

Det koster like mye som en bil

 

En bil som tar deg fra A til B kan du få for 10.000,-, men skal du ha en fullspekket Koenigsegg må du ut med over 5 millioner. Et sted mellom der ligger også prisen på en app. Som regel. Det er nemlig ingen noen øvre grense 1). Du kan alltid putte inn mer funksjonalitet. Og jo mer funksjonalitet, jo høyere pris. Man får det man betaler for i app-verden også!

Før diskusjonene kommer så langt som til funksjonaliteten  bør du imidlertid ha tenkt på:

 • Forretningsmodellen
  Hvordan skal du tjene penger på appen? Er det en betalt app, eller reklamefinansiert? Eller er det In App Purchases?
 • Markedsføring
  Det er ikke lett å bli synlig i Google Play og App Store. Per i dag er det over 3 millioner apps der. Og antallet øker raskt. Mange av appene er veldig bra, men nesten umulig å finne i skogen av middelmådige og direkte dårlige apps. Markedsføring er den største kostnaden din hvis du skal lykkes med en kommersiell app, og budsjettet bør være høyere enn budsjettet for utviklingen.

Kanskje selvsagt for bedriftskunder, men uansett verdt å minne om. En plan for finansiering av utvikling og markedsføring er sentral for at du i det hele tatt skal komme ut av startgropa med appen din!

Så – for å komme tilbake til spørsmålet om hva apputviklingen koster:
Vi har laget en graf som (uten noen form for statistisk gyldighet) viser hvor mye det erfaringsvis koster hos oss.

Kostnad for en app
Vi har gjort enkle jobber for under 100.000, og laget omfattende, corporate apps for over 1 million. Men du får til mye i spennet mellom disse ytterpunktene…

Merk at kostnaden gjelder hos Empatix, andre apputviklere kan ha andre priser og erfaringer.

Hvis du går svanger med en app-ide vil dette kanskje gi deg en idè om kostnadsbildet og jobben. Lykke til med prosessen, og ta gjerne kontakt med oss dersom du ønsker å drøfte et konsept!

 

Spoiler:
Neste post vil dreie seg om hva du bør forberede og planlegge før du tar kontakt med apputviklere.

 

1): Det er imidlertid en nedre grense for app-kostnader, for Apple har gjort prosessen med å lansere en app i App Store til en lang og pinefull prosess.

Empatix feirer 10 år

kakejubileum

Empatix fyller i disse dager 10 år som AS. Vi gratulerer oss selv, og feirer med selvpyntet kake og sylteagurk til alle.
Som kaken viser har vi også en som feirer 10-års jubileum som ansatt og to som feirer 5 år-jubileum samtidig.

Tiden som har gått har vært krevende og oppgavene allsidige – vi har levert webapplikasjoner, apper, widgets, hjemmesider, og programvare for togmonitorer for å nevne noen. På veien har vi blitt kåret til Gasellebedrift to ganger, skilt ut programvareselskapet Pindena, og generelt hatt det utrolig morsomt.

Vi sender en takk til noen av våre største kunder som har gitt oss utallige spennende oppgaver:

 • Jernbaneverket, som stoler på at vi leverer kundeinformasjonen til de reisende i tide
 • Flytoget, der vi leverer teknisk prosjektledelse
 • PostNord, (tidligere Tollpost) som vært med oss helt siden 1997 – altså lenge før vi ble AS

Men vi ønsker oss fortsatt flere på denne takkelisten, så hvis du har en IT-utfordring – ta kontakt. Vårt slagord er fortsatt

Ingen utfordring for liten eller for stor!

Tingenes internett – IOT

Tingenes internett

Er du lei av at alle webapplikasjoner og Apps bare er knyttet til den virtuelle verden og ikke den fysiske og har ideer om hvordan du kan effektivisere informasjonsflyt og jobb hvis virtuell og fysisk verden var tettere knyttet?

Da er IoT (Internet of things) noe for din bedrift.
Tingenes internett / Internet of things er spådd å ta av de neste årene – når alle enheter etterhvert er på nett og skal kommunisere, rapportere informasjon og styres.

Empatix kan hjelpe deg å realisere dine ideer!

Les mer mulighetene her

Empatix søker entusiastisk app- og webutvikler!

empatix_fb_cover_w_logoEmpatix i Tønsberg opplever økende mengde spennende oppdrag innen både web- og appverden. Vi ønsker oss derfor en ny kollega som er en dyktig frontendutvikler med god javascriptkompetanse. Vi tror at du:

 • Liker å være i front, og lære nye teknologier
 • Brenner for å skape gode og brukervennlige løsninger
 • Blir glad av å se ryddig og effektiv kode
 • Er utadvent og god på kundekommunikasjon
 • Har jobberfaring som utvikler og har prosjekter å vise til
 • Har en utdannelse på minst bachelor- eller masternivå
 • …viktigst av alt: har engasjement, pågangsmot og humør!

Er dette deg, eller kjenner du noen som passer i beskrivelsen så kan du lese hele stillingsannonsen her:
Entusiastisk app- og webutvikler søkes

Empatix utvikler app for JCDecaux

IMG_1990Empatix utvikler app for JCDecaux på plattformene iOS og Android. Appen brukes for rapportering og oppfølging av feil og problemer med skilt og monitorer.